Sunătoarea: Planta liniștii și bunei dispoziții

Mereu în mișcare, mereu stresați sau doar puțin agitați. Ajungem acasă și nu mai știm ce să ne facem. Vi se pare cunoscut?

Sigur, am putea apela la pastile, există mereu pilule care să te facă să te simți bine, fiecare cu părțile lor bune dar și cu efecte secundare. Cei care au într-adevăr grijă de corpul lor încearcă cu metode mai blânde cum ar fi plantele medicinale cunoscute, tradiționale, printre acestea numărându-se și sunătoarea.

Să nu înțelegem greșit: sunătoarea, în forma în care o folosim acasă (ceai) nu este o terapie pentru depresie, nu te ajută în momentul în care ai deja depresie cronică, doar te ajută să scapi de manifestările care te poartă spre așa ceva.

Este deja studiat faptul că sunătoarea este cel mai bun ”liniștitor” natural și că te scapă de multe neplăceri. Are multe însușiri această plantă sălbatică, cu flori mici și fragile de culoare galben intens și tulpina dură, dar să ne oprim asupra efectelor ei asupra liniștii noastre.

Sub formă de ceai este cel mai la îndemână să folosim sunătoarea, se folosesc doar florile uscate iar culoarea ceaiului este portocalie spre roșu cu o aromă puternică dar gust destul de bun încât să vrei să bei și altă dată.

Culoarea ceaiului este dată de hipericină, o substanță conținută de sunătoare. Iată la ce și sub ce formă folosim sunătoarea:

Mici stări emoționale

Emotiile negative ne influenteaza starea de sanatate si ne dau viata peste cap dar putem sa ne venim in ajutor cu niste ceai de sunatoare. Cand suntem tristi sau/si nelinistiti, in organism creste nivelul de cortizon care mai este numit si hormonul stresului si care trebuie contracarat cu serotonina. Exact aici intervine sunatoarea care reuseste sa creasca nivelul de serotonina atat de necesar pentru linistea organismului, scade sau tine sub control cortizonul si regleaza productia de melatonina. N-ai fi zis, nu-i asa?

Ideal ar fi sa consumam 3 ceaiuri pe zi dar majoritatea refuza asta doar pentru ca suna a medicatie, dieta sau corvoada.

Simplificam totul si ne tratam doar cu un ceai de sunatoare in toate micile stari emotionale sau in fiecare seara inainte de culcare si asta pentru ca vrem sa dormim mai linistiti si mai bine dispusi ca de obicei.

Calmeaza durerile de stomac cauzate de stres

Daca ne doare stomacul sau orice altceva nu mai putem zice ca suntem linistiti sau binedispusi asa ca putem aplica cu succes metoda ceaiului de sunatoare. Un simplu ceai de sunatoare reuseste sa calmeze arsurile stomacale si sa-ti dea o stare de bine.

De mare ajutor in uz extern

Sunatoarea ne asigura linistea si buna dispozitie daca o folosim pe plan intern dar are efect de buna dispozitie si daca o folosim extern, de data asta sub forma de ulei. Uleiul de sunatoare este un adevarat dezinfectant al pielii si te scapa de mici usturimi, rani, infectii ale pielii si chiar reda moliciunea si luminozitatea pentru pielea uscata, imbatranita.

Daca-ti faci un obicei ca in fiecare seara, inainte de dormire, sa-ti dai pe fata si gat cu ulei de sunatoare vei descoperi ca acest ulei este mai bun decat produsele cosmetice facute special pentru riduri. Asta chiar ca iti creaza buna dispozitie.

Data viitoare, in plimbarile noastre prin poieni sa nu trecem nepasatori pe langa sunatoare chiar daca in majoritatea locurilor creste prin tufisuri.

Sfat: Daca iei deja antidepresive, nu folosi sunatoare pentru ca substantele continute de sunatoare limiteaza actiunea antidepresivelor sau accentueaza efectele secundare ale acestor medicamente.

1 thought on “Sunătoarea: Planta liniștii și bunei dispoziții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *