O bucățică de foc ce-ți încălzește și fortifică trupul: Ardeiul iute

Sunt sute de soiuri în toată lumea. Avem de unde alege. Se folosește cu succes în tot felul de preparate culinare care mai de care mai interesante, inclusiv la deserturi.

Bun, sănătos și picant ar fi descrierea lui.

Vorbim despre ardeiul iute, indiferent de specie sau țară. Cineva a numit ardeiul iute, ”o bucățică de foc ce încălzește farfuria ta”. Gustul plăcut de mirodenie, cu senzația de arsură urmată de o căldură binefăcătoare sunt calități care ne îndeamnă să folosim ardeiul iute în mâncărurile noastre.

Ardeiul iute îți dă acea senzație de condiment exotic aromat, picant și capabil să dea valoarea chiar și mâncărurilor banale. În alte țări precum Mexicul, ardeiul iute este privit ca ceva necesar și este folosit în mai toate preparatele. Nici nu se concepe să nu ai în casă ardei iute.

Plantele de ardei iute sunt și frumoase încât mulți le țin și în scop decorativ de fapt chiar sunt vândute ca și plante ornamentale deoarece fructul, ardeiul iute, are diferite forme și culori, pornind de la deja cunoscuta culoare roșie până la culoarea violet a soiurilor Medusa sau Pretty Purple.

Să vedem ce este special la ardeiul iute:

În primul rând, substanâa responsabilî de iuțimea ardeilor se numețte capsaicină și ajută la buna circulație a sângelui având printre altele și efect afrodisiac.

Ardeiul iute este un condiment valoros iar pe lângă savoarea și aroma minunată, are proprietăți terapeutice și deține mai multă vitamina C decât citricele. De fapt un mic ardei iute deține doza zilnică de vitamina C necesară unui om.

Este un bun dezinfectant al stomacului și intestinelor și contribuie la prevenirea bolilor gastro-intestinale. E folosit cu succes în dietele de slăbire pentru că ajută la arderea caloriilor în timpul digestiei.

Pentru uz extern, ameliorează microcirculația locală a sângelui, cu efect anestezic pentru anumite dureri, mai ales cele reumatice. Și lista poate continua.

Ca o curiozitate, ardeiul iute a prezentat așa un interes în lumea științifică încât există o scară de măsurare a iuțimii ardeiului, se numește scara Sconville și poartă numele inventatorului său Wilbur Scoville.

Cea mai simplă rețetă cu ardei iute

Cea mai simplă, rapidă și uimitoare rețetă cu ardei iute vine din bucătăria italiană și anume faimoasa ”aglio, olio, pepperoncino”, adică usturoi, ulei, ardei iute, elemente culinare ce vin din bucătăria lor tradițională.

Se face așa:

Se încălzește un pic de ulei într-o cratiță, se pune un cățel de usturoi tăiat în bucăți și ardei iute după gustul fiecăruia și se obține un minunat sos care se amestecă cu spaghetti fierbinți.

Tocmai ai obținut o farfurie de spaghetti ”aglio, olio, pepperoncino”, o mâncare sățioasă dar în același timp lejeră și savuroasă.

Sunt o mulțime de mâncăruri la care putem adăuga ardei iute. Chiar și la deserturi. Ciocolata cu ardei iute este inedită dar neașteptat de delicioasă.

Iată cum se conservă corect ardeiul iute

Ardeii iuți se conservă în multe moduri dar modul în care ei își păstrează proprietățile este cel de congelare. În modul acesta, iarna te poți bucura de tot gustul, aroma și iuțeala ardeilor picanți dar și de aportul de vitamine și minerale pe care îl aduc.

Și ca succesul congelării să fie pe deplin, folosește ardei abia recoltați pe care îi speli și-i ștergi de apă și pe care îi congelezi în borcane de sticlă. Sigur, poți să folosești și pungi de plastic special pentru congelat dar dacă folosești vase de sticlă ești sigur că se vor păstra acolo toate aromele și proprietățile ardeilor iuți.

Dezavantajul ar fi că nu mai sunt crocanți dar dacă se decongelează tot la temperatură scăzută ardeii reușesc să-și păstreze fibrele aproape intacte.

Pont: Ca să ai la îndemână mici porții de ardei iuți gata pregătiți pentru sos, poți să faci așa: cu ajutorul unui blender transformi în piure 200 g ardei iuți proaspeți, îi amesteci cu puțină sare și o lingură de oțet pentru stabilizarea culorii și amestecul îl pui în pahare mici de plastic pe care le pui în congelator.

Sigur, este bună și metoda uscării la soare sau în cuptoare speciale, metodă prin care ardeii își păstrează iuțeala dar pierd din aromă. La fel se întâmplă și cu ardeii puși la conservat în oțet.

Data viitoare să privim cu respect și admirație acest mic dar important element culinar.

Lasă un răspuns