Nopțile nedormite nu se pot recupera

Vineri a avut loc Ziua Internationala a Somnului. Si chiar daca ne petrecem jumatate din viata dormind, unora ne lipseste in acelasi timp, foarte mult somnul. Iata care sunt indiciile lasate de catre organismul nostru cu privire la starea noptilor noastre.

Te misti in reluare. Sa te trezesti bine, inca din primele ore ale diminetii, este un lucru foarte bun. Dar este necesar sa evaluezi aceasta senzatie de recuperare toatala inca de la trezire si sa treci la actiune inca de la trezire. Daca nu reusesti sa faci asta si te misti in reluare, inseamna ca noaptea nu a fost foarte odihnitoare si ca efctele sale se vor simti in curand.

Ai nevoie de apa calda. Atunci cand iti vine greu sa iesi de sub plapuma, dusul pare cel mai bun remediul contra lenei. Dar, odata ce ai ajuns in cada sau in cabina de dus, apa calda este atat de buna, incat ne pune in miscare din nou. Orologiul nostru intern functioneaza in asa fel incat temperatura sa centrala se ridica pe masura ce ne trezim. Dupa o insomnie acest proces nu se declanseaza atat de repede dimineata si avem nevoie de apa calda pentru a ne pune din nou in miscare.

Te simti adormit de-a lungul zilei. Este ora noua si jumatate si tu simti deja cum ti se inchid ochii de somn? Casti non stop? Casctaul este un mecanism de actiune- reactiune in raport cu creierul care reactioneaza in functie de mediul nostru. Aici intra plictiseala, foamea sau somnul. Dar daca casti de mai multe ori pe zi, chiar daca ai mancat bine, asta inseamna ca organismul reactioneaza in fata unei stari de oboseala intensa. Specialistii numesc asta o somnolenta diurna excesiva. Atunci cand corpul acumuleaza mai multe nopti in care nu a dormit bine, atunci corpul nu mai poate recupera pe plan psihic sau fizic. Rezultatul – nu mai reusim sa ne mentinem treji in timpul zilei si se poate intampla chiar sa avem unele „atacuri” ale somnului de-a lungul zilei sau sa adormim de tot in cazul in care nu avem o activitate stimulanta.

Ai pofta de gras si de zahar. Un somn perturbat poate sa transmita anumite semnale de de pofta de grasimi sau de dulce, deoarece se cauzeaza un dezechilibru in secretia hormonilor ce controleaza apetitul. Zaharul este cel care ne poate ameliora capacitatea de atentie. Da, are un avantaj, dar este de scurta durata si poate favoriza pe termen lung maladii precum diabetul de tip 2. iar studiile americane au ajuns la concluzia ca obezitatea americana este cauzata nu doar de mancarea de tip fast-food, ci si de dereglarea ritmurilor biologice.

One Response

  1. Express noiembrie 17, 2020

Leave a Reply