Memory Box – o poveste misterioasă și plină de secrete bine păstrate

Montreal, in ziua de Craciun. Maia si fiica sa Alex primesc un pachet misterios, trimis din Beirut. In pachet se afla niste caiete si fotografii, o intreaga corespondenta pe care Maia, intre varsta de 13-18 ani a trimis-o de la Beirut la Paris celei mai bune prietene plecata la Paris pentru a scapa de razboiul civil. Maia refuza sa infrunte acest trecut insa Alex este extrem de interesata de aceasta corespondenta. Descopera, intre fantezie si realitate, adolescenta tumultoasa si pasionala a mamei sale din anii ’80 si o serie de secrete extrem de bine pastrate.

Alex vrea sa vada ce se ascunde in cutia misterioasa cu amintiri pe care mama sa tocmai a primit-o si ce exista in spatele acestor secrete ascunse si ramase in Liban. Memory Box se deruleaza acum la Montreal insa amintirile despre care se vorbeste isi au originea in razboiul din Liban, care a avut loc in urma cu multi ani. In timp ce o zapada deasa care ascunde totul se depune incetul cu incetul peste orasul canadian, tanara Alex se va scufunda in amintirile indepartate ale familiei.

Corespondenta pe care Alex o rasfoieste cu un deosebit interes se adreseaza celei mai bune prietene ale mamei sale de pe vremuri insa constituie in egala masura un lung jurnal intim al carui imagini prind viata. Personajele ies din poze pentru a se anima. Memory Box este un film extrem de reusit.

Insa, acumularea de voix-off-uri face ca Memory Box sa fie un film putin rigid. La corespondenta care explica se adauga vocea explicativa a eroinei care ii cere explicatii mamei sale. Chiar daca melodrama oferita de Memory Box este destul de generoasa, flirteaza in mod regulat cu spectatorul. Ramane totusi ceva extrem de impresionant in aceasta poveste cu rani ascunse si cu fantome care “ies” din casetele video, listele de filme vazute in anii ’80. Acest puzzle familial deseneaza ceea ce razboiul aduce cu el si ceea ce se indeparteaza pentru totdeauna.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?