Cum ne afectează schimbarea fusului orar

In fiecare an, in luna noiembrie, trecem oficial de la ora de vara, iar ceasurile se dau inapoi cu o ora. Lucrul acesta ar putea parea ca o binefacere pentru noi si organismul nostru pana la urma, cu totii ne gandim de ce ne-ar afecta o ora suplimentara in plus la somnul nostru. Insa, conform expertilor, aceasta schimbare ne va afecta imediat.

In primul rand, cea mai mare problema este din cauza adaptarii la noul fus orar. Conform specialistilor, avem nevoie de minim trei sau patru zile pentru ca organismul nostru sa se obisnuiasca cu noul fus. Practic, daca pana acum eram obisnuiti sa ne trezim la ora 7 dimineata, dupa noua ora ne vom trezi in mod natural la ora 6, deci vom dormi mai putin pana corpul nostru se va adapta din nou.

Aceasta trezire mai repede ne poate face mai obositi in perioada de tranzitie, iar partea cea mai dificila este ca aceasta adaptare trebuie sa fie facuta o data la fiecare 6 luni. Pe langa, avem tendinta sa intram in modul hibernare mult mai repede. Marea majoritate intrerup sarcinile uzuale atunci cand afara se intuneca, iar acum, avand in vedere ca se va intuneca mai repede, starea de hibernare va aparea mai repede.

De asemenea, productivitatea la locul de munca poate scadea si ea in consecinta cu celelalte sarcini pe care le avem de indeplinit. In aceasta perioada productivitatea scade, iar nu doar noi suntem afectati, ci chiar si marii transportatori, posturile de televiziune sau de radio. Conform studiilor, in aceasta perioada ratingurile TV si radio scad dramatic datorita schimbului fusului orar.

Nu in ultimul rand, schimbarea fusului orar poate sa inrautateasca depresia sezoniera. Stim cu totii ca sunt multe persoane care sufera de astenia de toamna si primavara. In aceasta perioada se schimba mult temperatura, iar ea ne afecteaza in mod direc. De asemenea, ora ne va da si ea peste cap, mai ales ca ziua este parca din ce in ce mai mica, iar persoanele depresive vor avea intotdeauna impresia ca si timpul joaca impotriva lor.

Tot mai multa lume spune ca ora nu ar trebui sa se mai schimbe, mai ales ca este o practica veche, practica care in zilele noastre nu se mai justifica.

Lasă un răspuns