Ce este mai bine pentru inimă – dieta sau exercițiul fizic

Bolile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor la nivel mondial. Acest grup de boli afectează aproape în mod egal bărbații și femeile din țările cu nivel de trai moderat și scăzut. Experții spun că principalele motive pentru creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare sunt prezența obiceiurilor proaste (fumatul, consumul de alcool etc.), lipsa activității fizice și așa-numita dietă nesănătoasă. Acesta este motivul pentru care problema dietei și activitatea fizică în prevenirea bolilor de inimă ocupă o poziție specială.

Activitatea fizică pentru sănătatea inimii

Nivelul activității fizice admise pentru sănătatea inimii este diferit pentru fiecare persoană. Totul depinde de vârsta și starea generală a corpului. Cele mai utile pentru sistemul cardiovascular sunt alergarea, patinajul, înotul și aerobicul in apă, ciclismul și schiatul. Astfel de sarcini fizice se numesc dinamice. Dar este important să ne amintim că efortul fizic care este bun pentru inimă trebuie să fie moderat. Pentru a îmbunătăți starea de sănătate a sistemului cardiovascular, este necesar să măriți treptat sarcina și să măsurați ritmul cardiac înainte și după fiecare exercițiu.

Activitatea fizică moderată este recomandată chiar și după un atac de cord. Desigur, în acest caz, exercițiile trebuie să fie efectuate sub supravegherea strictă a unui medic. Nivelul stresului este determinat pe baza gradului de deteriorare a inimii și a altor indicatori fizici ai fiecărui pacient individual. Setul de exerciții special selectat consolidează mușchiul inimii, îmbunătățește contracțiile, normalizează circulația sângelui și nivelul colesterolului din sânge și, de asemenea, reduce riscul formării cheagurilor de sânge. Potrivit statisticilor, terapia exercițiului după un atac de cord permite cu aproape un sfert să reducă riscul de deces în termen de un an de la externare.

Nutriția și sănătatea inimii: recomandări cheie

O dietă benefică din punct de vedere nutrițional pentru sistemul cardiovascular reduce nivelul colesterolului așa-numit “rău”, normalizează tensiunea arterială și nivelul glucozei din sânge, accelerează procesul de eliminare a excesului de greutate și, în general, sănătate beneficiază de pe urma ei. Vorbind despre întărirea sănătății sistemului cardiovascular, nu se poate conta pe aderența temporară la o dietă. Alimentația sănătoasă pentru inimă este mai degrabă un sistem care trebuie respectat pe tot parcursul vieții. Printre recomandările generale în pregătirea unei astfel de diete zilnice merită observat:

  • nevoia de a umple dieta cu fructe și legume proaspete, cereale și leguminoase;
  • limitarea cantității de grăsimi saturate și nesaturate;
  • echilibrul în utilizarea surselor de origine vegetală și animală pentru proteine;
  • mese regulate de 5-6 ori pe zi în porții mici;
  • limitând cantitatea de sare din dietă, permițând să normalizeze tensiunea arterială;
  • utilizarea unei cantități suficiente de lichid în intervalul de 1-2 litri zilnic.

Dietă? Exerciții? Sau amândouă?

Nu cu mult timp în urmă, s-au efectuat studii, din care rezultă că dieta, exercițiul regulat și aplicarea practică a ambelor metode oferă aproape același rezultat. Acestea, nu numai că ajuta la reducerea excesului de greutate, dar pot și să reducă probabilitatea de a se dezvolta boli ale sistemului cardiovascular. În cursul studiului, 52 de voluntari de ambele sexe au fost supraponderali. Toți voluntarii au fost împărțiți în trei grupuri:

  • participanții din primul grup au redus conținutul caloric al alimentației zilnice cu 20%;
  • participanții la al doilea grup au crescut activitatea fizică zilnică cu 20%;
  • participanții la grupul trei au folosit metoda combinată, reducând aportul caloric cu 10% și sporind cantitatea de activitate fizică pentru aceeași cantitate.

Imediat în cele trei grupuri, după o anumită perioadă de timp, participanții au prezentat normalizarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, precum și o reducere a nivelului colesterolului “rău”. Cu toate acestea, conform constatărilor oamenilor de știință, metoda combinată, care include atât controlul alimentelor, cât și exercițiile moderate, este mai ușor de realizat. Nu provoacă prea multă neplăcere persoanei și poate fi folosită pentru cea mai lungă perioadă de timp.

Fapte interesante despre nutritie si exercitii fizice pentru inima

Calitatea alimentației copilului este direct legată de riscul de apariție a bolilor de inimă pe măsură ce se maturizează. Aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de oameni de stiinta de la Scoala de Medicina Freinberg, care opereaza la Universitatea Northwestern. Potrivit datelor acestora, starea sistemului cardiovascular cu alimentație necorespunzătoare din primii ani de viață se poate înrăutăți semnificativ până la vârsta de 12 ani.

Riscul de a dezvolta unele anomalii ale sistemului cardiovascular la copilul nenăscut depinde de felul în care femeia a mâncat înainte de debutul sarcinii. O astfel de concluzie a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea din Utah, efectuând un sondaj printre aproximativ 19.000 de femei. Potrivit oamenilor de stiinta, cu aproximativ un an inainte de sarcina planificata, femeile ar trebui sa inceapa sa-si adapteze dieta si sa monitorizeze atent nutritia.

19 studii care au implicat mai mult de o mie de respondenți au confirmat beneficiile ciocolatei negre pentru sănătatea sistemului cardiovascular. În timpul cercetării, toți participanții au fost împărțiți în două grupuri. Primul grup a consumat ciocolată neagră, al doilea nu a mâncat deloc. Apoi a fost efectuată evaluarea biomarkerilor de sănătate cardiometabolici ai participanților ambelor grupuri. Potrivit rezultatelor cercetărilor, utilizarea ciocolatei negre care conține flavonoizi, are un efect pozitiv asupra stării vaselor de sânge și reduce riscul de apariție a bolilor de inimă.

Depresia mareste riscul bolilor cardiovasculare. Pentru a elimina efectul acestui factor negativ, oamenii de stiinta de la Universitatea Emory recomanda persoanelor care sufera de depresie sa faca exercitii. Cu cât activitatea fizică a unei persoane este mai scăzută, cu atât sunt mai accentuate simptomele depresive.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Florida, pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral și a atacurilor de inimă la persoanele în vârstă, chiar si 60 de secunde de mers pe jos pe zi ajuta. Pentru a prelungi viata si pentru a imbunatati starea de sanatate la persoanele in varsta, o dieta sanatoasa si exercitii fizice simple ajuta intodeauna.

Lasă un răspuns