Ce este cripto valuta?

Criptomonedele sunt bani virtuali, care, spre deosebire de mijloacele traditionale nu au nicio entitate fizică. Unitatea unei astfel de monede este “coin”, care în limba engleză înseamnă “monedă”. Particularitatea unității monetare este protecția împotriva falsificării, deoarece conține date criptate care nu pot fi duplicate.

Caracteristica cheie a criptomonedei este absența unui administrator intern sau extern. Prin urmare, băncile, organismele fiscale, judiciare și alte organisme publice sau private nu pot influența tranzacțiile participanților la sistemul de plăți.

Transferul criptomonedei este ireversibil, nimeni nu poate anula, bloca, provoca sau forța (fără o cheie privată) să facă o tranzacție. Cu toate acestea, participanții la o tranzacție pot sa blocheze temporar în mod voluntar criptarea lor ca garanție sau pot stabili că acordul tuturor părților (sau al altor părți arbitrare) este necesar pentru a finaliza / anula o tranzacție.

Cum poti obține o criptomoneda:

 • Mineritul în cloud este cea mai bună metodă de a obține monede. Acesta reprezintă capacitatea de închiriere a serviciului de minare sub forma unui contract pe un an. Toată puterea acestor criptomonede câștigate vine în contul tău. În medie, venitul depinde de cursul monedelor și de creșterea complexității rețelei. Dar ține minte ca în aceasta industrie, există multe site-uri înșelătoare sau piramidale, puteți avea încredere numai în companiile care au vechime.
 • Mineritul clasic. Cei implicați în minerit, folosesc placile video pentru a obține monede folosind date de putere computațională. Există multe ferme pentru extracția în masă a monedelor bitcoin.
 • Achiziția de criptomonede. Puteți cumpăra monede virtuale folosind bani reali.

Calități distinctive ce caracterizează criptomonedele

Trei caracteristici cheie ale criptomonedelor:

 • Criptomonedele nu se bazează pe încredere. Sistemele care gestionează criptomonedele nu necesită încredere, ele nu implică terți. Ele înlocuiesc încrederea cu verificarea. Într-o rețea P2P, activele sunt controlate integral de fiecare participant și transferate direct între acestia fără aprobarea și controlul unui organism de administrare (de exemplu, o bancă).
 • Criptomonedele sunt neschimbate. Prin natura, tehnologia blockchain face tranzacțiile monedelor neschimbate. Ele nu pot fi anulate, întârziate, duplicate, ascunse sau schimbate. Într-un astfel de sistem, este imposibil să se trișeze în mod obișnuit și este protejat de eroarea umană, ceea ce face ca criptografia să fie infinit mai transparentă decât banii electronici simpli dintr-o bancă.
 • Criptomonedele sunt descentralizate. În criptare, monedele noi sunt create sistematic și transparent de sistem. De exemplu la bitcoin: infrastructura sa asigură că numai 21 milioane de unități vor exista vreodată.

Pentru a înțelege esența cripto valutei, merită să subliniem avantajele și dezavantajele sale.

Caracteristici pozitive

 • Cod accesibil si deschis. Datorită acestei caracteristici, oricine poate câștiga monede virtuale. În ciuda complexității procesului, mulți oameni încă își castiga traiul în acest fel.
 • Anonimat. Spre deosebire de banii electronici clasici cu operațiuni care sunt ușor de urmărit, aici nu va fi posibil să se obțină informații despre proprietarul unui portofel cu criptomonede. Doar numărul de portofel și informațiile limitate cu privire la suma din cont sunt disponibile.
 • Descentralizare. Cripto valuta este o unitate monetară independentă. Nimeni nu își reglementează problema și nu controlează mișcarea fondurilor din cont. Această caracteristică atrage mulți membri ai rețelei.
 • Limitări. De regulă, criptarea este emisă într-un volum limitat, ceea ce elimină riscul de inflație din cauza activității excesive a emitentului.
 • Siguranță. Hacking-ul sau efectuarea altor manipulări similare nu vor funcționa.

Caracteristici negative

 • Lipsa garanțiilor. Fiecare utilizator este responsabil pentru economiile lor. Nu există mecanisme de reglementare, deci în caz de furt, banii nu se vor restitui.
 • Volatilitatea. Cripto valuta este imprevizibilă, deoarece depinde de cererea actuală, care, la rândul său, se poate schimba pe fondul schimbărilor din legislație, ale opiniilor curente și ale altor factori. Din acest motiv, există fluctuații ale prețului monedelor virtuale.
 • Riscul de interzicere. Structurile guvernamentale sunt precaute cu privire la cripto valuta. Multe țări au impus restricții asupra utilizării sale, iar persoanele pot fi amendate sau chiar pot primi ca pedeapsă închisoarea. În același timp, o serie de state europene se află încă în calea găsirii unui compromis cu privire la utilizarea acestor monede.
 • Pericol de pierdere. “Cheia” accesului la moneda electronică este o parolă specială. Dacă o pierdeți, cripto monedele care sunt în portofel devin inaccesibile.
 • Cu complexitatea din ce în ce mai mare a formării de blocuri, se pierde relevanța și minarea monedei virtuale. Costul achiziționării de echipamente și plata pentru electricitate este mai mare decat valoarea monedelor. De aceea, în ultimii ani sunt solicitate companii speciale cu capacitățile necesare.

Termenul de “cripto moneda” a intrat în uz după publicarea unui articol despre Bitcoin: o monedă digitală și un sistem de plăți.

Bitcoin este creat de Satoshi Nakamoto, dar nu se stie ce persoană sau grup de oameni se află în spatele acestui pseudonim. Conceptul de sistem de plăți descentralizat a fost introdus pe 31 octombrie 2008. Principiile sale sunt: anonimatul pentru toți participanții, protecția împotriva fraudei și independența față de organizațiile de reglementare.

O rețea bitcoin constă din blocuri de tranzacții interconectate. Fiecare bloc conține informații despre cel precedent, astfel încât să le puteți construi într-un singur lanț și să obțineți informații despre toate tranzacțiile făcute mai devreme (dar nu despre proprietarii acestor monede). Procesul de a crea noi blocuri se numește minerit. Pentru ca următorul bloc să apară în rețea, este necesar să generați o semnătură criptografică pentru acesta. Ca o recompensă, veți obține biți noi. Apropo, emiterea lor nu este un proces care are loc la nesfârșit. Se știe în avans că nu pot fi creati mai mult de 21 de milioane de bitcoini în total.

La început, a fost ușor să se creeze blocuri. De-a lungul timpului, complexitatea a crescut, pentru că mineritul a necesitat o putere computațională solidă, astfel încât minerii au început să se unească în grupuri și să extragă împreună bitcoini noi.

Cum a aparut ideea de a se crea cripto monede?

Faptul este că cripto valuta nu este prima formă de bani digitali. Încercările de creare a monedelor digitale au început la începutul anilor ’90, însă toate aceste invenții nu puteau concura cu banii  electronici din banci sau cu sisteme terțe, cum ar fi PayPal.

David Schaum a pregătit calea pentru moneda digitală când a lansat DigiCash în 1989. A fost o rețea electronică folosită pentru a trimite moneda anonim. La zece ani de la falimentul DigiCash, au aparut sisteme asemănătoare, precum E-gold și Liberty Reserve, care, de asemenea, au dat faliment după acuzații penale. În curând, ideea în sine a început să apară la oameni ca fiind îndepărtată și nerealizabilă.

De ce nu au reușit toate astea? O explicație plauzibilă este că nu exista nicio cerere de monedă digitală, deoarece comerțul electronic nu apăruse încă pe scena, si nici accesul pe Internet pe scară largă nu era prea dezvoltat.

Ajungem apoi în 2008. Apoi, figura misterioasă, cunoscută sub numele de Satoshi Nakamoto, a dat o nouă explicație esecurilor anterioare: toate aceste sisteme au fost centralizate și, prin urmare, bazate pe încredere. Și, potrivit misteriosului Nakamoto, aceasta a fost cea mai gravă problemă.

O explicație detaliată se găsește într-un document scris de Satoshi în 2008: ” Bitcoin: a p2p electronic money system” (Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System). În acesta, Nakamoto a evidențiat două probleme fundamentale: funcționarea sistemelor financiare obișnuite și proprietățile monedei fiduciare (de exemplu, dolarul american).

Care este problema cu banii obișnuiți?

S-ar putea să nu vă gândiți la asta, dar activele dvs. în dolari, lire, euro sau orice altă monedă fiduciara vă fac să depindeți de stat. Majoritatea acestor valute au reprezentat odată active imobilizate (cum ar fi aurul), dar aceste zile au dispărut de mult și banii nu au altă valoare decât credința în ele. Acesta este motivul pentru care orice guvern poate manipula cu ușurință mijloacele dvs. și, prin urmare, poate interveni în viața dvs. personală.

Și guvernele fac într-adevăr acest lucru: devalorizează moneda prin tipărirea a miliarde de bancnote noi pentru a împiedica inflația sau pentru a se juca cu ratele dobânzilor. Criza financiară globală din 2008 și consecințele acesteia sunt exemple ale modului în care guvernele pot manipula oferta de bani și economiile noastre.

Acapararea de către bănci a condus la criza financiară, dar în loc de a pedepsi băncile, acestea au primit împrumuturi de 4 trilioane de dolari din partea guvernului SUA. Programul “Accelerare cantitativă” a făcut posibilă transformarea acestui lucru prin cumpărarea de valori mobiliare de pe piață pentru a reduce ratele dobânzilor. În loc să permită recuperarea naturală a economiei americane, guvernul a pompat bani împrumutați în instituțiile care au provocat aceasta criza.

Considerând că moneda fiduciara creează probleme, ce putem spune despre sistemele centralizate pe care le folosim pentru stocarea și transferul banilor, adică despre bănci, fonduri de încredere și servicii de transfer online?

Iată câteva dintre problemele cu sistemele centralizate:

 • taxe de tranzacție ridicate;
 • fraudă;
 • angajamentul de a avea încredere (considerați că banca sau serviciul ales va acționa în mod cinstit, etic, transparent și va păstra întotdeauna averile în siguranță).

Dar putem avea încredere într-o economie controlată de guverne și bănci? Acest lucru a fost îndoielnic până în 2008, iar criza financiară globală a fost ultima picătură. Dar care este alternativa noastră?

Sistemul descentralizat care nu se bazează pe încredere și nu este supus influenței externe. Ai ghicit-o: este o cripto moneda.

Lasă un răspuns