Abdomen cu 6 pătrățele: 5 Lucruri care credeai că te ajută dar sunt inutile

Abdomenul cu pătrățele e ca vacanța aia de vară pe care o plănuim după ce vedem la alții cât e de bine: Mai toți își doresc, puțini ajung acolo. Nici nu e de mirare, având în vedere că ai nevoie să mănânci corect, să îți lucrezi abdomenul și să mai faci și exerciții.

Unii sunt dispuși să facă și lucrurile astea. Problema e că nu întotdeauna a-ți dori înseamnă a și reuși, mai ales dacă faci câteva greșeli importante.

Să vedem mai ales greșelile pe care le faci alegând variante care ”sună bine”, dar care nu te ajută prea mult, ba din contră:

    • Te bazezi pe “abdomene”

”Abdomenele” sau, în limbaj științific, flexiile trunchiului, sunt exercițiile clasice pentru a-ți defini pătrățelele. Câți dintre noi nu am făcut câteva sute sau chiar mii crezând că ”așa vom da jos burta”?

De fapt, nu ajută foarte mult, cu excepția cazurilor în care ești un tânăr de 17 ani cu arderi foarte rapide sau un tip care de la natură nu pune grasime pe abdomen.

De ce nu ajută? Pentru că ele sunt simple exerciții pentru întărirea musculaturii. Unele nu foarte eficiente, de altfel. Or, pentru a avea 6 pătrățele, tu trebuie să scazi stratul de grăsime de pe abdomen. Și nu, contrar a ce se crede, nu dai jos grăsimea din zona pe care o lucrezi, doar întărești mușchiul.

De exemplu, dacă alergi sau faci genuflexiuni nu scazi doar de pe picioare. Grăsimea se duce proporțional de pe toate părțile corpului când faci activitate fizică. E adevărat, dacă ai depozite mai mari într-o zonă, se va vedea mai puțin.

    • Pui pe primul loc sportul, nu dieta

Da, te ajută să faci sport atunci când vrei să dai jos grăsimea pentru a se vedea abdomenul. Doar că nu trebuie să uiți de un lucru: Mai important decât sportul e ceea ce mănânci. Mult, mult mai important, mai ales că, pe măsură ce faci tot mai multe exerciții, corpul se adaptează, devin mai eficient și arde mai puțină grăsime.

Cu o dietă atentă și cu sport destul de puțin poți ajunge la 6 pătrățele. Nu însă (cu excepția celor ”dăruiți” genetic) și dacă tragi tare însă mănânci toate prostiile. Nu uita, trebuie să îți reglezi dieta.

    • Exagerezi cu dieta, adică te înfometezi

La capătul opus sunt cei care cred că dacă nu mănâncă, dacă se înfometează, vor slăbi rapid și ”o să li se vadă abdomenul”. Nu prea, pentru că n-o să ajungi acolo. Dacă te înfometezi o să scazi în greutate la început, apoi, brusc, vei pune mult la loc. Cei mai mulți oameni care țin ”diete” ajung mai grași decât erau înainte într-un an, maxim doi, dar de obicei în 2-3 luni dacă dieta a fost extremă.

Dacă vrei abdomen, mănâncă, însă evită grăsimile, mai ales prăjelile, dulciurile, redu pâinea cât de mult și mai ales ”junk food” precum chipsurile. Alege piept de pui fiert sau la gratăr, pește, cereale integrale, broccoli și așa mai departe. Trebuie să ai energie și să-ți hrănești mușchii, nu să mori de foame!

    • Secretul tău e vreun produs pentru arderea grăsimilor

E plin Internetul de ”produse-minune” pentru arderea grăsimilor. Secretul: 90% dintre ele sunt țepe sau aproape apă de ploaie. Asta când nu sunt de-a dreptul periculoase.

Abia vreo 10% dintre ele chiar te pot ajuta. Atenție însă: Nu prea mult.

Pot contribui cu un 5-10% la planul tău, însă nu mai mult. Doar cât să-ți dea un mic impuls. Tot un regim alimentar sănătos și exercițiile fizice (fitness plus un exercițiu tip aerobic, cum ar fi înotul, alergarea, ciclismul și așa mai departe) dau rezultate.

    • Nu mănânci după 6 seara

Asta e una dintre cele mai populare obiceiuri pentru cei care vor să-și țină greutatea sub control sau să-și scoată la lumină abdomenul. Este și printre cele mai inutile pentru ultimul scop. Sigur, îi poate ajuta pe unii care nu găsesc altă cale de a-și controla aportul caloric, doar că atunci când vrei abdomen, mai rău te încurcă.

Asta pentru că organismul uman e făcut în așa fel încât să stocheze grăsime după perioade lungi în care nu îi dai de mâncare. Așadar, dacă ai o distanță de vreo 14 ore între ultima masă din zi și prima din următoarea, metabolismul tău încetinește, adică stochează grăsime la următoarea masă. Mai mult decât ar face-o de obicei.

Cel mai bine, seara mănâncă ceva ușor, cu puține calorii, gen un iaurt slab sau un pește la grătar cu puțină salată. De asta se și recomandă să ai mese mai mici și dese – pentru a accelera organismul.

Or, dacă nu mănânci după 6 seara s-ar putea să-l încetinești sau, în cel mai bun caz, va fi ca apa sfințită pentru încercarea ta de a-ți vedea pătrățelele: Nici nu vă ajută, nici nu vă încurcă.

Lasă un răspuns